7 Sfaturi practice pentru călcatul hainelor fără cute

Călcatul hainelor este una din cele mai displacute sarcini gospodăreşti. Puţini sunt aceia dintre noi care găsesc satisfacţie în netezirea mormanului de rochii şi cămăşi strânse de la ultima spălare. Făcută greşit, această activitate poate produce cute, îndoituri şi pliuri greu de reparat. O singură, mică gafă ca alegerea temperaturii greşite, spre exemplu, vă poate ruina cămaşa preferată şi chiar întreaga zi.

Cu toate acestea, frica de a ieşi „necălcat(ă)” din casă este una reală. Din fericire, există câteva trucuri de călcat haine care vă pot face viaţa mai uşoară şi vestimentaţia mai prezentabilă. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

Călcaţi hainele cu maşina de spălat

 

Călcarea eficientă a îmbrăcăminţii începe cu mult înainte de încălzirea fierului de călcat. Dacă doriţi ca netezirea hainelor sa aibă loc mai repede, daţi mai multă atenţie spălării lor. Încercaţi să nu supraincărcaţi maşina de spălat şi să folosiţi întotdeauna balsam de rufe. Aceste mici detalii previn şifonarea rufelor şi deteriorarea materialului.

Separaţi hainele în funcţie de material

Călcatul hainelor inainte de sortare
tricouri colorate sortate pe culori

Nu trebuie să lucraţi într-o călcătorie pentru a şti că sortarea hainelor înainte de călcare este la fel de importantă precum spălarea lor. Începeţi prin a călca îmbrăcămintea care necesită cea mai joasă temperatură produsă de fierul dumneavoastră. Cămăşile sau rochiile de mătase şi dantelă sunt ideale pentru acest prim pas. Continuaţi apoi cu hainele de lână şi terminaţi călcând veşmintele care cer temperaturi înalte, precum cele din bumbac sau pânză.

Calcaţi hainele cât sunt încă ude

Pentru a obţine haine fără cute trebuie să cunoaşteţi cerinţele materialelor din care acestea sunt făcute. Spre exemplu, dacă aveţi de călcat cămăşi de bumbac sau in, este bine sa o faceţi cât acestea sunt încă ude. În această privinţă, le puteţi pune pe masa de călcat deîndată ce le scoateţi din maşina de spălat, sau folosind funcţiile de abur şi spray in mod excesiv.

Ce haine se calcă pe dos sau niciodată

Hainele din poliester, lână, mătase sau acril se calcă intotdeauna pe dos pentru a preveni apariţia urmelor lucioase pe material. De asemenea, vestimentaţia din catifea sau caşmir nu se calcă niciodată, deoarece presiunea termică are un efect negativ asupra fibrelor din material. În cazuri extreme, puteţi duce acest tip de haine la o călcătorie specializată.

Nici o călcare fara batistă

fier de calcat gata sa calce haine cu batista
fier de calcat la calcatorie

Orice persoană cu experienţă în netezirea vestimentaţiei nu se pune in faţa mesei de călcat fără a avea o batistă la îndemână. Pentru cămăşi din lână, dantelă si mătase este ideal să acoperiţi îmbrăcămintea cu o batistă sau o bucată fină de material. Acest mic detaliu protejează fibrele de caldura nemoderată a fierului de călcat.

Folia de aluminiu nu este doar pentru gătit

Un truc puţin cunoscut pentru călcatul hainelor, dar care vă poate uşura munca este folosirea foliei de aluminiu pe masa de călcat, sub hainele şifonate. Acest material este un excelent conductor termic care atrage si menţine căldura fierului pentru a strânge îmbrăcămintea într-un „sandwich termogen”.  Astfel, hainele se calcă mai uşor, iar riscul de cute pe cămăşi este mult mai scăzut.

Apelaţi la profesionişti!

Dacă nu aveţi răbdare, timp sau energie pentru călcatul hainelor, e momentul să apelaţi la servicii de călcătorie profesională. Există firme care folosesc tehnologie de ultimă generaţie pentru a vă netezi întreaga garderobă rapid şi eficient. Nu este nici o ruşine sa apelaţi la un astfel de serviciu, mai ales dacă programul încărcat vă împiedică să petreceţi ore întregi in faţa mesei de călcat.

Leave a Reply

Close Menu